De Queen koopt zeefdrukken van Warhol met diamanten terug

De Britse Royal Collection Trust, de organisatie die de kunstcollectie van de koninklijke familie beheert, heeft 4 portretten van koningin Elisabeth II aangekocht gemaakt door pop-art kunstenaar Andy Warhol. De kleurrijke zeefdrukken worden binnenkort tentoongesteld.
Warhol maakte de afbeeldingen in 1985. Hij baseerde zich voor de 4 portretten op een foto van de Queen die verspreid werd bij de viering van haar zilveren jubileum in 1977. De kunstwerken zullen deel uitmaken van de tentoonstelling “Portraits of a monarch” die in november opent in Windsor Castle, een van de residenties van de koninklijke familie.
Hoeveel de Britse royals voor de Warhol-drukken hebben betaald, is niet bekendgemaakt. In de collectie van portretten van Britse koningen en koningen zijn de nieuwe aanwinsten buitenbeentjes. “Ze maken nu deel uit van een collectie die teruggaat tot 600 jaar geleden. Het feit dat ze in een volledig nieuwe techniek zijn, is niet verrassend. Dingen veranderen”, klinkt het.
De Queen zou persoonlijk haar goedkeuring gegeven hebben voor de aankoop.
Warhol bewerkte twee jaar voor zijn dood vier keer hetzelfde portret van fotograaf Peter Grugeon. Hij strooide er onder andere korrels gemalen glas en groene diamant over, zodat de portretten fonkelen als een kroon. De kunstenaar maakte gelijkaardige portretten van de Nederlandse en Deense koninginnen. Bij het begin van zijn carrière had hij nog gezegd: ‘Ik hoop zo bekend te worden als de koningin van Engeland.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *